• Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland

Poffertjes recepten waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om de overheerlijke poffertjes te maken!

Oudhollandse Poffertjes
Poffertjes zijn afgeleid van de oudhollandse poffer of broeder. Vroeger waren poffers en broeders favoriet gebak in Nederland, dat werd gegeten met stroopsaus of boter en suiker. Poffertjes, ook wel bollebuisjes genoemd, worden van hetzelfde beslag gemaakt als grote poffers, maar gebakken in de speciaal daarvoor bestemde poffertjespan. Poffertjes zijn warm het lekkerst, met een klontje boter en royaal bestrooid met poedersuiker. Natuurlijk hoort er een beker warme chocolademelk met slagroom bij.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: Zoet
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Feestmaaltijd

Ingrediënten voor 4 personen
100 g bloem, gezeefd, zout, 30 g suiker, 1/2 zakje gedroogde gist (a 7g), 1 ei, 11/2 dl lauwe melk, 3 el boter, poedersuiker, kleine klontjes boter.

Hulpmiddelen
Poffertjespan.

Voorbereiding
Bloem met snufje zout, 1 tl suiker en gist mengen, ei erdoor roeren, al roerende deel voor deel de melk toevoegen, goed roeren tot een glad beslag, beslag afdekken en op warme tochtvrije plaats 11/2 uur laten rijzen.

Bereidingswijze
Boter smelten, met kwastje met gesmolten boter de kuiltjes in de poffertjespan invetten, laagje beslag in de kuiltjes schenken, in 5 min poffertjes gaar en bruin bakken, halverwege keren, op een schaal leggen en in een oven die op 100 gr is verwarmd warmhouden, op dezelfde manier de rest van de poffertjes bakken. Poffertjes over borden verdelen, met poedersuiker bestrooien en een klont boter erop leggen.

Aardappelpoffertjes met kaas
Ergens onder- of achterin het gootsteenkastje kom je ze nog wel eens tegen: de poffertjespannen. Ooit, toen de kinderen nog klein waren werden die pannen een enkele maal gebruikt. Het succes bleef meestal uit. De zelf gebakken poffertjes smaakten toch niet zo als in de poffertjeskraam op de kermis.

Met dezelfde pannen kunt u echter ook aardappelpoffertjes bakken die wel goed smaken bij tal van gerechten en ook als appetizers kunnen worden opgediend. Niet-vegetariers kunnen aan het beslag voor de aardappelpoffertjes eventueel nog kruimels van gekookte ham, salami en andere pittige worstsoorten toevoegen. Ook met ragfijn gesneden gerookte paling, gerookte forel, gerookte zalm en met eveneens ragfijn gesneden bladgroenten zoals waterkers en spinazie, kunnen geraffineerde aardappelpoffertjes worden samengesteld.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: hartig
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Lunch/Brunch

Ingrediënten voor 4 personen
1,25 kg aardappelen, bij voorkeur afkokers, zout, 2 eieren, losgeroerd, ca. 5 eetl. melk, ca. 75 gram boter, gesmolten, witte peper uit de molen, 2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie, 1 eetl. fijngehakte bladselderij, 1 eetl. fijngesneden bieslook, ca. 6 eetl. fijngeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas

Hulpmiddelen
Poffertjespan.

Voorbereiding
Kook de aardappelen gaar in water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze even droog stomen. Laat de aardappelen op een zeef afkoelen. Wrijf de aardappelen door een fijne zeef. (gebruik nooit een keukenmachine om aardappelpuree te maken!). Vermeng aardappelpuree met losgeroerde eieren, 4 eetlepels melk, 50 gram gesmolten boter, peper, 4 eetlepels geraspte kaas en tuinkruiden. Voeg, wanneer het beslag wat al te dik uitvalt er nog 1 of meer eetlepels melk aan toe. Laat het beslag een half uurtje staan.

Bereidingswijze
Roer het daarna opnieuw krachtig door. Verhit de poffertjespan. Bestrijk alle holletjes met een kwastje met gesmolten boter. Schep een deel van het beslag in de holletjes. Bak de poffertjes boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron in 3 - 4 minuten aan weerszijden goudbruin. Bak daarna op dezelfde wijze de rest van de poffertjes. Houd de poffertjes warm.

Serveertips
Schik de poffertjes dakpansgewijs in halve cirkels op voorverwarmde borden. Strooi er eventueel nog wat fijngeraspte kaas over en leg er in het midden een klontje boter op.

Binnenkort meer!

         Top 3 meest bekeken

Poffertjes On Tour de Creperie Klooster Poffertjes