• Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland
  • Op Poffertjeskraam.nl vindt u een overzicht van de beste poffertjeskramen van Nederland

Hollandse poffertjes recepten waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om overheerlijke poffertjes te maken!

Onze poffertjes recepten op een rij!

Wij hebben een paar overheerlijke poffertjes recepten verzameld, speciaal voor u! Door het hele jaar heen worden poffertjes gebakken. Maar soms wilt u ook wat nieuws proberen of spelen met een bestaand recept. Wij hebben een aantal heerlijke recepten uitgezocht, speciaal voor jou. Hieronder een klein overzicht:

  • Recept 1: Hollandse poffertjes (met gist)
  • Recept 2: aardappel poffertjes (met kaas)
  • Recept 3: poffertjes & kaneelappels (zelfrijzend bakmeel)
  • Recept 4: poffertjes burger (zonder gist)

Deze poffertjes recepten kunt u op verschillende momenten van het jaar weer optrommelen. Denk aan een lekkere versnapering of toetje, tot recepten voor een lunch of borrel. Er zijn verschillende manieren om poffertjes te bakken, u bent dus vrij om lekker creatief te zijn met onze basisrecepten.



Recept 1: Hollandse poffertjes (met gist)

Poffertjes recepten zijn afgeleid van de Oudhollandse poffer of broeder. Vroeger waren poffers en broeders favoriet gebak in Nederland dat werd gegeten met stroopsaus of boter en suiker. Poffertjes, ook wel bollebuisjes genoemd, worden van hetzelfde beslag gemaakt als grote poffers, maar gebakken in de speciaal daarvoor bestemde poffertjespan. Poffertjes zijn warm het lekkerst, met een klontje boter en royaal bestrooid met poedersuiker. Natuurlijk hoort er een beker warme chocolademelk met slagroom bij. Zo geniet u optimaal van onze poffertjes recepten.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: Zoet
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Feestmaaltijd



Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 g bloem gezeefd
  • Zout
  • 30g suiker
  • 1/2 zakje gedroogde gist (a 7g)
  • 1 ei
  • 11/2 dl lauwe melk
  • 3 el boter
  • Poedersuiker
  • Kleine klontjes boter



Hulpmiddelen

  • Poffertjespan
  • Beslagkom
  • Koekenpan
  • Eventueel een kwastje


Voorbereiding

Bloem met snufje zout, 1 tl suiker en gist mengen, ei erdoor roeren, al roerende deel voor deel de melk toevoegen, goed roeren tot een glad beslag, beslag afdekken en op warme tochtvrije plaats 11/2 uur laten rijzen.



Bereidingswijze

Poffertjes recepten instructie: boter smelten, met een kwastje de gesmolten boter in de kuiltjes van de poffertjespan invetten, laagje beslag in de kuiltjes schenken, in 5 min poffertjes gaar en bruin bakken, halverwege keren, op een schaal leggen en in een oven die op 100 gr is verwarmd warmhouden, op dezelfde manier de rest van de poffertjes bakken. Dit poffertjes recept is compleet door de poffertjes te bestrooien met poedersuiker en een klont boter erop leggen.



Recept 2: aardappelpoffertjes met kaas

Een hartige poffertjes recept, dat kennen veel mensen niet! In dit recept laten wij zien hoe u een onverwachte toevoeging geeft aan dit heerlijk hapje. Ergens onder- of achterin het gootsteenkastje komt u ze nog weleens tegen: de poffertjespannen. Ooit, toen de kinderen nog klein waren werden die pannen een enkele maal gebruikt. Het succes bleef meestal uit. De zelf gebakken poffertjes smaakten toch niet zoals in de poffertjeskraam op de kermis.

Met dezelfde pannen kunt u echter ook aardappelpoffertjes bakken die wel goed smaken bij tal van gerechten en ook als appetizers kunnen worden opgediend. Niet-vegetariërs kunnen aan het beslag voor de aardappelpoffertjes eventueel nog kruimels van gekookte ham, salami en andere pittige worstsoorten toevoegen. Ook met ragfijn gesneden gerookte paling, gerookte forel, gerookte zalm en met eveneens ragfijn gesneden bladgroenten zoals waterkers en spinazie, kunnen geraffineerde aardappelpoffertjes worden samengesteld.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: hartig
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Lunch/Brunch

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,25 kg aardappelen, (bij voorkeur afkokers)
  • Zout
  • 2 eieren, losgeroerd
  • ca. 5 eetl melk
  • ca. 75 gram boter, gesmolten
  • Witte peper uit de molen, 2 eetl
  • Fijngehakte (blad)peterselie, 1 eetl
  • Fijngehakte bladselderij, 1 eetl
  • Fijngesneden bieslook, ca. 6 eetl
  • Fijn geraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas


Hulpmiddelen

  • Poffertjespan
  • Beslagkom
  • Koekenpan
  • Eventueel een kwastje


Voorbereiding

Kook de aardappelen gaar in water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze even droog stomen. Laat de aardappelen op een zeef afkoelen. Wrijf de aardappelen door een fijne zeef. (Gebruik nooit een keukenmachine om aardappelpuree te maken!). Vermeng aardappelpuree met losgeroerde eieren, 4 eetlepels melk, 50 gram gesmolten boter, peper, 4 eetlepels geraspte kaas en tuinkruiden. Voeg, wanneer het beslag wat al te dik uitvalt er nog 1 of meer eetlepels melk aan toe. Laat het beslag een half uurtje staan.



Bereidingswijze

Roer het daarna opnieuw krachtig door. Verhit de poffertjespan. Bestrijk alle holletjes met een kwastje met gesmolten boter. Schep een deel van het beslag in de holletjes. Bak de poffertjes boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron in 3 - 4 minuten aan weerszijden goudbruin. Bak daarna op dezelfde wijze de rest van de poffertjes. Houd de poffertjes warm.



Serveertips

Schik de poffertjes dakpansgewijs in halve cirkels op voorverwarmde borden. Strooi er eventueel nog wat fijn geraspte kaas over en leg er in het midden een klontje boter op.



Recept 3: poffertjes met kaneelappels en zelfrijzend bakmeel

Dit simpel poffertjes recept is een perfect nagerecht. Geschikt om te kunnen natafelen. Sluit de avond dus goed af met een smakelijk toetje. De zelfrijdende bakmeel fungeert daarnaast als een handige vervanging voor bloem. Voor het gemak hebben wij de ingrediënten beperkt tot porties 4 personen.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: zoet
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Toetje



Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 appels (friszoet (bijv. elstar) geschild)
  • 100 g boter
  • 5 el poedersuiker
  • 75 g rozijnen
  • 1 ei
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el olie
  • 1 tl kaneel
  • 300 ml halfvolle melk


Hulpmiddelen

  • Poffertjespan
  • Beslagkom
  • Koekenpan
  • Eventueel een kwastje


Voorbereiding

Appels: Snijd de appels in parten. Verhit de koekenpan en voeg 25 gram boter toe. Voeg het kaneel, de appels, de rozijnen en 1 el poedersuiker toe. Bak de appel in ca 5-8 min. tot een goudbruine kleur. (Schep regelmatig om.)

Poffertjes: Schenk de melk in een beslagkom. Voeg zelfrijzende bakmeel, ei, en een mespunt zout toe. Klop (met een mixer) tot een glad beslag. Voeg de olie toe. Verhit de poffertjespan en bestrijk elk kuiltje met boter. Vul elk holletje met het poffertjesbeslag. Bak totdat de onderkant vanzelf loslaat. Voor het omkeren van de poffertjes insmeren met boter.



Serveertips

Serveer de appeltjes en poffertjes op een voor verwarmd bord en strooi er wat poedersuiker overheen. Of combineer de appels en poffertjes met heerlijke vanille-ijs ernaast.



Recept 4: poffertjes burger zonder gist

Dit poffertjes recept is geschikt om te serveren tijdens een feest, verjaardag of een gezellige avond. Het is een simpel en verrassend hapje om te maken, met veel variaties. Geef er je eigen draai aan met een ander soort kaas of een verse tomaat. De presentatie zorgt voor een aangename verrassing, omdat men niet vaak experimenteert met poffertjes. Daarnaast is dit recept handig voor wie niet zo’n fan is van gist. Voor het gemak hebben wij de ingrediënten beperkt tot porties 4 personen.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: Hartig
Techniek: Bakken
Soort gerecht: Versnapering



Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 g zachte roomboter
  • 50 g gesmolten roomboter om in te vetten
  • 65 g witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 400 ml volle melk
  • Stuk brie
  • Zongedroogde tomaatjes op olie
  • Verse Basilicum


Hulpmiddelen

  • Poffertjespan
  • Beslagkom
  • Satéstokjes
  • Eventueel een invettingskwastje


Voorbereiding

Klop de 50 gram boter, suiker en zout tot een luchtig mengsel. Klop de eieren er doorheen. Mix de bloem en melk. Klop tot een glad beslag zonder klontjes. Verhit de poffertjespan en bestrijk elk kuiltje met boter. Vul elk holletje met het poffertjesbeslag. Bak totdat de onderkant vanzelf loslaat. Voor het omkeren, de poffertjes insmeren met boter. Laat de poffertjes afkoelen. Snij de brie en zongedroogde tomaatjes in grote stukken.

Bouw nu met satéstokjes jouw poffertjesburger als volgt:

  • Poffertjes
  • Brie
  • Weer een poffertje
  • Een blaadje basilicum
  • Als laatst een zongedroogde tomaat bovenop


Serveertips

Serveer de poffertjes horizontaal op een langwerpig bord. Mocht er nog plek zijn, dan kunt u wellicht een aantal sausjes op het bord zetten. Met dit poffertjes recept maakt u jouw gasten wel blij!

Of het nou om lekker koken gaat of om eten mooi te presenteren, bij ons bent u voor beide op de juiste plek. Wij zijn nog lang niet klaar met het bedenken van nieuwe en smakelijke manieren om poffertjes te bereiden. Hou onze pagina in de gaten!

Binnenkort meer!

         Top 3 meest bekeken

Poffertjes On Tour de Creperie Klooster Poffertjes